De Groot Installatiegroep en Brusche Elektrotechniek gaan in opdracht van Strukton, het Rijksvastgoedbedrijf, meewerken aan de transformatie van de voormalig Knoopkazerne aan de Croeselaan in Utrecht tot het moderne Rijkskantoor De Knoop. De Knoop gaat dienst doen als verzamelkantoor en is geschikt voor meerdere rijksoverheidsorganisaties. Het bestaande gebouw telt nu zo ongeveer 20.850 m2 bvo, dit wordt uitgebreid tot in totaal 30.000 m2 bvo.

Het gebied rond de voormalige Knoopkazerne maakt deel uit van het masterplan Utrecht, voor de vernieuwing van het centrum. In dit kader hebben het directoraat-generaal Overheidsorganisatie en de Belastingdienst het Structon gevraagd de huidige Knoopkazerne aan de Croeselaan te ontwikkelen tot Rijkskantoor. De transformatie van rijkskantoor De Knoop is onderdeel van het programma ‘Compacte Rijksdienst’ voor een kleinere en betere overheid. Vanuit het motto ‘efficiënt & aantrekkelijk’ zal De Knoop de beschikbare ruimte intensief benutten, gebruik maken van bijdetijdse ICT, passende cateringfaciliteiten en een goede beveiliging.

De implementatie van een efficiënt en bijdetijdse elektrotechnische hoofdinstallaties klinkt Brusche als muziek in de oren. Brusche en De Groot zijn twee Elektrotechnische bedrijven met een flexibele, innovatieve en integrale benadering. Door de constant in ontwikkeling en innovatie, met een focus op het verduurzamen van systemen en kostenefficiënt, zijn Brusche en De Groot de aangewezen partijen voor de verzorging van de elektrotechnische hoofdinstallaties van De Knoop. De werkzaamheden zullen bestaan uit het monteren en aansluiten van de nood/-en verlichtingsinstallaties in combinatie met DALI netwerk voorzien van intelligente aanwezigheidsdetectie, krachtinstallaties, voedingskabels, verdeelkasten, inbraakbeveiliging, toegangscontrole en camerabeveiliging.

Bij de transformatie van het Rijkskantoor De Knoop ligt de focus niet alleen op duurzaamheid, het reduceren van energieverbruik en materiaalgebruik, maar ook op maximale flexibiliteit zodat het gebouw en de dienstverlening toekomstbestendig zijn. Brusche en De Groot zijn de aangewezen elektrotechnische partijen binnen het transformatieteam van dit project. Brusche en De Groot voldoen ruimschoots aan de hoogste eisen op het gebied van projectbeheersing, kwaliteit van uitvoering, duurzaamheid en toepassing van techniek.

De sloop, renovatie en herontwikkeling van De Knoop zullen vindt plaats vinden van 2015 tot en met begin 2018. Vanaf 2018 zullen verschillende rijksdiensten hun intrek nemen in de voormalige Knoopkazerne.